z moich przepisów...


ROLADA

tym razem upiekłam roladę z bitą śmietaną i jagodami (nie pamiętam kiedy ostatni raz piekłam roladę, parę lat jednak minęło)

drugie ciasto to też rolada, z tym, że środek to truskawki z bananami z galaretką - ściągnęłam z bloga Passionfruit - chociaż moje nie wyszło takie idealne - w smaku jest obłędne :-))) 




ciasto do rolady to biszkopt:
4-5 jajek (w zależności od wielkości), 4 czubate łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy

ubijam pianę z białek, następnie do piany dodaję cukier i nadal ubijam, potem pozostałe składniki i ubijam aż wszystko ładnie się połączy...
rozsmarowuję ciasto na papierze do pieczenia i piekę w temp. ok. 180 stopni C przez jakieś 10 minut
aby łatwo ciasto odeszło od papieru dobrze jest położyć je na wilgotnej ściereczce
papier oderwać od ciasta i zwinąć roladę wraz z papierem aby ciasto nie popękało,
ubić bitą śmietanę, dodać jagody i posmarować ciasto, zwinąć i wstawić do lodówki, można posypać cukrem pudrem...

-------------------------------------------------------------------------

JAGODZIANKI  :-)) od Margarytki...

od jakiegoś czasu  korzystam z przepisów Margarytki - nie zawiodłam się, są sprawdzone, a ja nie miałam doświadczenia z jagodziankami, udały się - są pyyyyszne :-))

500 g mąki pszenne
30 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka mleka 
1 jajko
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego

Jagodowy farsz:
jagody, 3 łyżki cukru i1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki na farsz wymieszać i odstawić.
Z drożdży, 3 łyżek ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki przygotować zaczyn i odstawić go do wyrośnięcia (ok. 10 minut).
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, wyrośnięty zaczyn i wymieszać. Następnie wlać mleko, wbić jajko i dokładnie wymieszać. Dodać olej, cukier i zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość)
Po wyrośnięciu jeszcze raz ciasto krótko wyrobić i podzielić na części. Zostawić na kilka minut do napuszenia. Z każdej części zrobić dłonią okrągły placek i na jego środku umieścić łyżkę jagód. Połączyć brzegi, uformować owalną bułeczkę i ułożyć na posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszce łączeniem w dół. Zostawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Posmarowałam je rozmąconym jajkiem.
 
Nagrzać piekarnik do 180 – 200 stopni i do gorącego wstawiać wyrośnięte jagodzianki
Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu przełożyć na kratkę, zostawić do wystygnięcia.
 

 


 --------------------------------------------------------------------------

wychodzi na to, że ciągle piekę sernik :-)) ale tak jakoś się składa, że wtedy pstrykam zdjęcia
tym razem sernik polany białą czekoladą i babeczki z sernika ozdobione kremem (przepis podany poniżej)


















wczorajsze imieniny Sławomira zmusiły mnie niejako :-) do upieczenia sernika i murzynka, przepis na sernik dostałam kiedyś od mojej koleżanki z pracy Krysi, a murzynek - to przepis z dzieciństwa i nie wiem od kogo jest (był często pieczony w czasach kryzysu :-) bo to takie oszczędne ciasto a jednocześnie bardzo smaczne) - murzynka upiekłam w papilotkach papierowych...


SERNIK

1 kg twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie (ewentualnie taki w wiaderku)
10 jaj
200 gram stopionego masła
1 szklanka cukru (jak ktoś lubi bardziej słodki trzeba dodać ok. 0,5 szklanki)
opakowanie cukru waniliowego
budyń śmietankowy
można dodać rodzynki, skórkę pomarańczową lub cytrynową

Przygotować ser (zmielić lub wyłożyć z wiaderka do miski), następnie wlać stopione masło i wyrobić na jednolitą masę. 
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać, następnie dodać żółtka, budyń w proszku, aromat, skórkę pomarańczową.
Do masy serowej dodawać partiami masę białkową i delikatnie połączyć je łyżką.
Piec w tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą ok. 60 minut w temperaturze ok 180 stopni.



MURZYNEK

1 szklanka mleka
1 szklanka cukru 
0,5 margaryny
pół słoiczka dżemu (u mnie był dżem porzeczkowy)
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3  łyżki ciemnego kakao
0,5 łyżeczki przyprawy do piernika 
można dodać bakalie (w tych babeczkach polanych czekoladą dodałam suszoną żurawinę)

Do garnka wlać mleko, dodać cukier, margarynę i wszystko razem zagotować.Do ostudzonej masy dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać dużą łyżką. Można dodać bakalie.
Masę przelać do blaszki posmarowanej margaryną i posypanej tartą bułką. 
Piec w piekarniku ok  50 minut - 180 stopni. (babeczki piekłam ok 17 minut)
Po upieczeniu ciasto wystudzić, następnie posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.



~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
któregoś dnia przeczytałam przepis na sernik ze śliwkami, niestety dzisiaj nie mogłam sobie przypomnieć u kogo to było - tak więc :-)) zrobiłam go po swojemu...
ale pozdrawiam autorkę tamtego przepisu :-)) ze dwa dni "chodził" za mną ten sernik :-)

SERNIK ze ŚLIWKAMI

ciasto:
ok. 300 gram mąki pszennej tortowej
200 gram masła
ok. 100 gram cukru
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodałam jeszcze 3 łyżki zmielonych migdałów

jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę, po trochu dodać rozpuszczone (i przestygnięte) masło, nadal ocierać,
następnie dodać proszek do pieczenia, mąkę i mielone migdały (nie są konieczne, jeżeli ktoś ich nie lubi) - wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni...
Z ciasta uformować kulę i schować do lodówki na ok. 30 minut.


masa serowa:
500 gram twarogu mielonego (ja użyłam Presidenta)
ok. 125 gram cukru
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej (można dodać budyń)
1 opakowanie cukru waniliowego


dodatkowo przygotować ok 30 - 40 dag śliwek (mogą być również mrożone)


ser zmiksować dokładnie z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać...

okrągłą formę do pieczenia (ja użyłam o średnicy 23 cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą, wylepić formę ciastem, następnie wlać masę serową, na wierzchu ułożyć śliwki... na śliwki zetrzeć na tarce lub pokruszyć pozostałą część ciasta...

piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 65 min... wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach na ok. 10 min... wyjąć sernik z piekarnika, kroić dopiero po ostudzeniu...



1 komentarz:

  1. Nie wiem co mnie podkusiło, żeby tutaj wejść??? No, to mam za swoje! Dostałam ślinotoku:D Wszystko wygląda pysznie, a serniki uwielbiam:D
    Pozdrawiam!
    Pomysł sernika ze śliwkami wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń