ROLADA
tym razem upiekłam roladę z bitą śmietaną i jagodami (nie pamiętam kiedy ostatni raz piekłam roladę, parę lat jednak minęło)
drugie ciasto to też rolada, z tym, że środek to truskawki z bananami z galaretką - ściągnęłam z bloga Passionfruit - chociaż moje nie wyszło takie idealne - w smaku jest obłędne :-)))
ciasto do rolady to biszkopt:
4-5 jajek (w zależności od wielkości), 4 czubate łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy
ubijam pianę z białek, następnie do piany dodaję cukier i nadal ubijam, potem pozostałe składniki i ubijam aż wszystko ładnie się połączy...
rozsmarowuję ciasto na papierze do pieczenia i piekę w temp. ok. 180 stopni C przez jakieś 10 minut
aby łatwo ciasto odeszło od papieru dobrze jest położyć je na wilgotnej ściereczce
papier oderwać od ciasta i zwinąć roladę wraz z papierem aby ciasto nie popękało,
ubić bitą śmietanę, dodać jagody i posmarować ciasto, zwinąć i wstawić do lodówki, można posypać cukrem pudrem...
-------------------------------------------------------------------------
JAGODZIANKI :-)) od Margarytki...
od jakiegoś czasu korzystam z przepisów Margarytki - nie zawiodłam się, są sprawdzone, a ja nie miałam doświadczenia z jagodziankami, udały się - są pyyyyszne :-))
500 g mąki pszenne
30 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka mleka
1 jajko
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Jagodowy farsz:
jagody, 3 łyżki cukru i1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki na farsz wymieszać i odstawić.
Z drożdży, 3 łyżek ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki przygotować zaczyn i odstawić go do wyrośnięcia (ok. 10 minut).
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, wyrośnięty zaczyn i wymieszać. Następnie wlać mleko, wbić jajko i dokładnie wymieszać. Dodać olej, cukier i zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość)
Po wyrośnięciu jeszcze raz ciasto krótko wyrobić i podzielić na części. Zostawić na kilka minut do napuszenia. Z każdej części zrobić dłonią okrągły placek i na jego środku umieścić łyżkę jagód. Połączyć brzegi, uformować owalną bułeczkę i ułożyć na posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszce łączeniem w dół. Zostawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Posmarowałam je rozmąconym jajkiem.
Nagrzać piekarnik do 180 – 200 stopni i do gorącego wstawiać wyrośnięte jagodzianki
Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu przełożyć na kratkę, zostawić do wystygnięcia.
wychodzi na to, że ciągle piekę sernik :-)) ale tak jakoś się składa, że wtedy pstrykam zdjęcia
tym razem sernik polany białą czekoladą i babeczki z sernika ozdobione kremem (przepis podany poniżej)
wczorajsze imieniny Sławomira zmusiły mnie niejako :-) do upieczenia sernika i murzynka, przepis na sernik dostałam kiedyś od mojej koleżanki z pracy Krysi, a murzynek - to przepis z dzieciństwa i nie wiem od kogo jest (był często pieczony w czasach kryzysu :-) bo to takie oszczędne ciasto a jednocześnie bardzo smaczne) - murzynka upiekłam w papilotkach papierowych...
SERNIK
1 kg twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie (ewentualnie taki w wiaderku)
10 jaj
200 gram stopionego masła
1 szklanka cukru (jak ktoś lubi bardziej słodki trzeba dodać ok. 0,5 szklanki)
opakowanie cukru waniliowego
budyń śmietankowy
można dodać rodzynki, skórkę pomarańczową lub cytrynową
Przygotować ser (zmielić lub wyłożyć z wiaderka do miski), następnie wlać stopione masło i wyrobić na jednolitą masę.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać, następnie dodać żółtka, budyń w proszku, aromat, skórkę pomarańczową.
Do masy serowej dodawać partiami masę białkową i delikatnie połączyć je łyżką.
Piec w tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą ok. 60 minut w temperaturze ok 180 stopni.
MURZYNEK
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
0,5 margaryny
pół słoiczka dżemu (u mnie był dżem porzeczkowy)
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki ciemnego kakao
0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
można dodać bakalie (w tych babeczkach polanych czekoladą dodałam suszoną żurawinę)
Do garnka wlać mleko, dodać cukier, margarynę i wszystko razem zagotować.Do ostudzonej masy dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać dużą łyżką. Można dodać bakalie.
Masę przelać do blaszki posmarowanej margaryną i posypanej tartą bułką.
Piec w piekarniku ok 50 minut - 180 stopni. (babeczki piekłam ok 17 minut)
Po upieczeniu ciasto wystudzić, następnie posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
któregoś dnia przeczytałam przepis na sernik ze śliwkami, niestety dzisiaj nie mogłam sobie przypomnieć u kogo to było - tak więc :-)) zrobiłam go po swojemu...
ale pozdrawiam autorkę tamtego przepisu :-)) ze dwa dni "chodził" za mną ten sernik :-)
SERNIK ze ŚLIWKAMI
ciasto:
ok. 300 gram mąki pszennej tortowej
200 gram masła
ok. 100 gram cukru
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodałam jeszcze 3 łyżki zmielonych migdałów
jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę, po trochu dodać rozpuszczone (i przestygnięte) masło, nadal ocierać,
następnie dodać proszek do pieczenia, mąkę i mielone migdały (nie są konieczne, jeżeli ktoś ich nie lubi) - wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni...
Z ciasta uformować kulę i schować do lodówki na ok. 30 minut.
masa serowa:
500 gram twarogu mielonego (ja użyłam Presidenta)
ok. 125 gram cukru
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej (można dodać budyń)
1 opakowanie cukru waniliowego
dodatkowo przygotować ok 30 - 40 dag śliwek (mogą być również mrożone)
ser zmiksować dokładnie z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać...
okrągłą formę do pieczenia (ja użyłam o średnicy 23 cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą, wylepić formę ciastem, następnie wlać masę serową, na wierzchu ułożyć śliwki... na śliwki zetrzeć na tarce lub pokruszyć pozostałą część ciasta...
piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 65 min... wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach na ok. 10 min... wyjąć sernik z piekarnika, kroić dopiero po ostudzeniu...
Nie wiem co mnie podkusiło, żeby tutaj wejść??? No, to mam za swoje! Dostałam ślinotoku:D Wszystko wygląda pysznie, a serniki uwielbiam:D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Pomysł sernika ze śliwkami wypróbuję!